O produktach tradycyjnych i ekologicznych

Dodany: 05.08.2020 Zmieniany: 05.08.2020 Zamieścił: Anna Olech
A A A
31 lipca br. w sędziszowskim domu kultury rozmawiano o produkcie ekologicznym i tradycyjnym. Podczas wykładów mieszkańcy dowiedzieli się m.in. o możliwościach wsparcia i finansowania rolnictwa ekologicznego, sprzedaży żywności ekologicznej i zasadach jej produkcji.
Alicja Duliban ze Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” tłumaczyła, że w systemie rolnictwa ekologicznego gospodaruje w zgodzie z naturą. - Przede wszystkim nie można używać żadnych środków chemicznych i nawozów sztucznych - dodała. Natomiast  przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego Dorota Jamrozy mówiła m.in. o zasadach rejestracji produktu regionalnego i tradycyjnego, certyfikacji i co może być wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Obecnie nasze województwo ma 248 produktów wpisanych na taką listę. Warsztaty zostały zorganizowane w ramach inicjatywy "Uniwersytet Samorządności"

ZDJĘCIA

Na skróty

Cookies

Strona korzysta z cookies, więcej w Polityce Prywatności